FAQ – Spelregels – NTS

Spelregels - NTS (7)

Heb je Four Winds geïnstalleerd op je PC of laptop en gestart, selecteer dan de optie “Game”- “New Game” (of druk F2) en selecteer “Dutch League Rules”.

Je kan Mahjong volgens de Nederlandse Toernooi Spelregels leren door mee te komen spelen bij onze club.

Een driedelige cursus van de Mahjong Academie van Jelte Rep kan je hier vinden en geeft een volledige uitleg van de spelregels.

Heb je Mahjong met tweelingen, dan krijg je de volgende punten:

  • 250 punten bij 7 willekeurige paren;
  • 500 punten bij 7 paren van één soort en winden of draken (schone tweelingen);
  • 500 punten bij 7 paren willekeurige hoekstenen, winden of draken;
  • 1000 punten bij 7 paren hoekstenen van één soort en winden of draken (zeer schone tweelingen);
  • 1000 punten bij 7 paren van één soort (zuivere tweelingen);
  • 2000 punten bij 7 paren winden of draken.

Je krijgt geen punten voor zelf gepakt, voltooid een paar, etc. Het is immers een limietspel.

Vaak wordt gesuggereerd dat Mahjong al eeuwen wordt gespeeld. Dat is niet helemaal correct. Mahjong is weliswaar gebaseerd op enkele oude Chinese spellen die inderdaad eeuwen oud zijn, maar Mahjong in de huidige vorm is pas ontstaan eind 19e eeuw.

Er is een interessante video beschikbaar van de Chinese omroep CCTV waarin dit wordt uitgelegd. Bekijk deze video bijvoorbeeld via deze link.

Negen Poorten is een onregelmatig zuiver limietspel en moet gesloten gespeeld worden. Alleen de laatste steen mag van tafel gepakt worden. Negen Poorten levert 2000 punten op. Een wachtend spel (op één steen na Mahjong) levert 1000 punten op.

Een Kronkelende Slang is een regelmatig zuiver limietspel en mag open gespeeld worden. Een Kronkelende Slang levert 1000 punten op. Een wachtend spel levert alleen het aantal punten van de afzonderlijke combinaties. Omdat het een zuiver spel is, krijgt een wachtend spel 3 verdubbelingen.

Een Kronkelende Slang heeft als sluitpaar een set van stenen 2, 5 of 8. Negen Poorten heeft een willekeurig sluitpaar

De verschillen tussen NTS en MCR zijn groot. In het algemeen is NTS voor beginners iets makkelijker te leren omdat het aantal combinaties minder is. MCR is gevarieerder, biedt meer mogelijkheden en minder remises.

Een overzicht van de verschillen zijn op deze pagina te vinden.

Bij NTS mag een open kong als een gesloten pung worden beschouwd. Heb je bijvoorbeeld Mahjong met  een geldige combinatie met daar in een open kong en twee dichte pungs, dan ontvang je een verdubbeling voor drie gesloten pungs.